Adventsljusstakar

Adventsljusstakar

Skapa en mysig och traditionell atmosfär i ditt hem med en vacker adventsljusstake från Watt&Veke.

 

Klassiska och moderna adventsljusstakar

Adventsljusstaken är en vacker och symbolisk dekoration som används för att markera adventsperioden fram till jul. Den är en viktig del av jultraditionen och skapar en stämningsfull atmosfär i hemmet. Här hos Watt&Veke hittar du vår moderna tolkning av den klassiska adventsljusstaken. Samla familj och vänner kring skenet av vackra juldekorationer, och räkna ner dagarna fram till jul.

 

Vad symboliserar adventsljusstaken?

Adventsljusstakens fyra eller fem ljus representerar hoppet, friden, glädjen och kärleken, med det femte ljuset ibland som en symbol för Kristus. Många vuxna och barn samlas kring adventsljusstaken varje söndag för att tända ljuset och insupa dess unika magi. De sju ljusen i elljusstaken, en för varje dag i veckan under advent, som en symbol att räkna ner dagarna till advent. Sägner säger att de sju ljusen i vår mer moderna adventsljusstake är fullkomlighetens symbol.

 

Varför använder vi en adventsljusstake till jul?

 Traditionen kommer från början från Tyskland och blev under 1900-talets början allt vanligare de svenska hemmen. Till skillnad från den klassiska adventsljusstaken med levande ljus, består moderna elektriska adventsljusstakar vanligtvis av sju ljus. De sju ljusen härstammar att man från början firade advent med en så kallad adventsgran. Adventsgranen var klädd med totalt 28 st ljus, varav sju stycken av dem symboliserade veckans alla dagar. På varje adventssöndag tände man sju ljus för att markera att ytterligare en vecka förflutit i väntan på juldagen. Så utifrån denna tradition utvecklades vår tids moderna sed.

 

När ska man sätta upp sin adventsljusstake?

 Adventsljusstakar, elektriska och batteridrivna adventsljusstakar sätts upp tillsammans med annat adventpynt till första adventshelgen. Detta sker alltid på en söndag. Det har också blivit allt vanligare, i vårt mörka vinterland, att man sätter upp sina adventsljusstakar och adventsstjärnor redan i november, under det så kallade novent. Just för att få njuta lite extra av det rofyllda sken som adventsbelysning ger. Däremot får en del julpynt vänta tills dagarna före julafton.

  

Adventsljusstake eller julstjärna?

Varför välja mellan adventsljusstake och adventsstjärna i ditt hus eller lägenhet. Har du fler fönster kan man välja att hänga en adventsstjärna i några av dem och ställa en adventsljusstake i ett annat. Watt&Vekes adventsljusstakar i LED kommer i vitt, svart och kromad silver, snygga att matcha din inredningsstil och dina adventsstjärnor med, för skapa en skandinavisk klassisk känsla. Många väljer en design i traditionella material som trä, mässing, smide och koppar, hjärtformade och i olika färger som grönt och rött. Och har man stora fönster kan det vara snyggt att både att hänga en juldekoration och ställa en adventsljusstake i samma fönster. Tack vare att våra LED adventsljusstakar är sladdlösa kan du lätt placera dem vart du än önskar i ditt hem. 

 

Adventsljusstake för utomhusbruk

Adventsljusstaken Luna och ljusstaken Lykke är noggrant monterad och kvalitetssäkrad med skyddsklass III. Förutom att skapa en lyxig middagsdukning på border, kan dessa portabla LED-ljusstakarna tas med in i badrummet för en avslappnad atmosfär att njuta av under julledigheten. Eller varför inte ta med ut i trädgården eller uterummet vintertid.

 

Adventsljusstake med LED-lampor

Den klassiska adventsljusstaken har vanligtvis ett udda antal ljus och formad som en pyramid. Watt&Vekes adventsljusstake Luna har den klassiska pyramidformen av en adventsljusstake och tillverkad av högsta kvalitet i metall. Här kan man skapa en egen design med adventsljusstakens flyttbara kulor och få en mer klassisk eller modern look. Ljusstaken Lykke kommer i ett set av fem LED-ljusstakar. Lykke kan man förutom under adventstid också använda året om. Placera ihop de olika ljusstakarna på rad och få en adventsljusstake med fyra eller fem ljus. När julen sedan dansar ut, den Tjugondag knut, sätt ihop till en snygg ljusstake i LED att njuta av efter juletid.

  

Kan man byta till LED-lampor i en adventsljusstake?

I Watt&Vekes adventsljusstakar sitter naturtrogna, batteridrivna LED-ljus. Njut av den varma känslan av levande ljus, men utan att behöva oroa sig för att de brinner ner eller förbrukar mycket el. Ljusen i adventsljusstakarna styrs av en knapp, med timer eller med medföljande fjärrkontroll. Äldre adventsljusstakar kan vara farliga ur elsäkerhetssynpunkt och därför bra att byta ut. Förutom att köpa någon av våra dekorativa LED-adventsljusstakar kan man köpa lösa LED-ljus att sätta i sin adventsljusstake och tända ett ljus i taget, varje söndag fram till jul.

 

Drar adventsljusstakar mycket el?

Eftersom våra adventsljusstakar Luna och Lykke går på batteri, har de noll i energiförbrukning. Självklart måste man ladda upp sina batterier, men de håller väldigt länge. Och är ett tryggt sätt att räkna ner dagarna till jul med, och speciellt fint att kunna använda som nattbelysning i ett barnrum, då timern kan släcka lampan efter barnet har somnat eller lysa hela natten. En sjuarmad adventsljusstake med glödlampor kan kosta kring 30kr/månad och en adventsljusstake med LED-lampor skulle med en elkostnad på 2 kronor/kWh kosta runt 1 krona i månaden. Hos Watt&Veke kan du, förutom våra kompletta adventsljusstakar, köpa LED-ljus i 2-pack och byta ut ljusen i dina ljusstakar hemma till batteridrivna LED-ljus. Tack vare tryggheten med batteridrivna adventsljusstakar passar de perfekt i restauranger eller offentliga rum under advents- och juletid.

 

Välkommen till Watt&Vekes jul som är elegant, tidlös och helt enkelt fylld av magi.