Hållbarhet

 

Vi vill vara det företag som tar ansvar för sin produktion och värnar om miljön, både för natur och människor. Detta kan vi göra genom att synliggöra våra brister och tillsammans arbeta mot förbättringar.

Som varumärke är det viktigt att vi lämnar rätt avtryck på vår planet. Watt&Vekes vision är att alltid leverera produkter av hög kvalitet, och vi väljer gärna naturliga material som sten,trä och papper.Många av våra produkter är rena hantverk. Allt från omsorgsfullt producerade lampskärmar till lampfötter, där varje enskild produkt har ett unikt utseende. Belysning från Watt&Veke ska vara tidlös i sin design och kunna följa med genom många generationsskiften. I vår tillverkning använder vi oss, om möjligt, av återvunna material eller lokalproducerat. Håll utkik efter Circularmärkning och #wattvekecircular.


POSITIVA STEG

På arbetsplatsen minskar vi förbrukning av papper och elektricitet. Och genom att informera och influera leverantörer om postivita åtgärder som gör skillnad, investerar vi i framtiden och vår miljö.
Vi strävar efter att följa FN’s 17 Globala mål - För hållbar utveckling. 

CERTIFICATE
Din säkerhet är viktig för oss. Samtliga av våra belysningsprodukter har en CE-märkning. Det betyder att produkten uppfyller hälsa, säkerhet och miljökrav ställda av EU’s förordningar. 

FSC Certificate, säkerställer att material från skogsbruk följer godkänd social-, ekonomisk- och miljöstandard.
Sedex Audit Report, att leverantör uppfyller Sedex krav på hälsosam, säker och etisk korrekt arbetsmiljö.
OEKO-TEX Standard 100. En certifiering som visar att textilierna inte innehåller kemikalier som är hälsoskadliga.

 

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER

Vi respekterar människors rättigheter och lika värde. Vi ställer också krav på våra leverantörer att deras anställda arbetar under goda och rättvisa förhållanden.  

 

SUSTAINABILITY

Watt&Vekes pappersstjärnor tillverkas sedan många år tillbaka i en fabrik strax sydost om New Dehli i Indien. Här kombineras modern teknik med traditionellt hantverk. Bakom varje pappersstjärna ligger hårt arbete både från dem som omsorgsfullt viker stjärnans armar för hand, stansar ut varje hål och limmar ihop dem, till fabrikens ägare som månar om dess kvalitet och tillverkningsprocesser.   


 

Våra adventsstjärnor är antingen tillverkade av 100% papper eller av återvunnen textil. Limmet till stjärnorna är speciellt framtaget för att hålla för det nordiska klimatets temperaturväxlingar. Fabriken där tillverkningen sker ligger i ett grönskande fabriksområde som har höga miljökrav. Genom att helt utesluta vatten i produktionen och ha stora fönster som släpper in dagsljus kan vi spara på landets resurers, och som dessutom ger en ljus arbetsmiljö.

FÖRPACKNINGAR

 

Förpackningarna till pappersstjärnorna förmedlar en känsla av elegans och kvalitet. Vi vill att man ska känna glädje när man äntligen får lyfta på locket till sin stjärna och väcka en längtan över att få ta in julen och dessa vackra adventsstjärnor till  sitt hem. Som en ceremoni och hyllning till julen och dess magi.

Det är viktigt att kunna förvara sin Watt&Veke i en skyddande förpackning. Både för att den ska hålla länge, men också för att ha en tilltalande design som gör den lämplig att ge bort i present som den är.

 

I samråd designern Sara Böttiger, ByAsplund och vår leverantör har vi valt att använda oss av ett förpackningsmaterial framtaget av 100% återvunna tygtrasor. Detta material används till förpackningen för de klassiska pappersstjärnorna. Det är också samma materil som vi använder till några av våra adventsstjärnor, som exempelvis till den ljuvliga Greta vit.

THE CIRCULAR COLLECTION

Mjuka organiska former med härlig struktur och harmoniska naturtoner. I vår strävan att arbeta för hållbarhet är vi stolta över att presentera belysning skapade av organiska material som också är ekologiskt nedbrytbara. Vi har döpt den kollektionen för The Circular Collection. Här hittar du bordslamporna Cia och Cora, där det imperfekt former och tydlig struktur möter elegant och naturskönt linne. Lampfoten är i metall klädd i papier-mache´. Ett pappersmaterial som är mycket tåligt och härstammar tusentals år tillbaka i tiden. Den pappersmassa vi använder för att skulptera dessa former är av återanvänt pappersmaterial. Vi har byggt vidare på denna kollektion med taklampor i Cotton maché. Här sätter man stilen med iögonfallande taklampor tillverkade i ett unikt, återvunnet bomullsmaterial som blivit över som restprodukt från modeindustrin. Det är också ett material som ger lamporna dess speciella struktur och sken. Även om vi månar om hållbarhet och tidlösa produkter så är våra lampor i Cotton maché ekologisk nedbrytbara. Tillsammans, genom att göra medvetna val, kan vi hjälpas åt att hushålla med jordens resurser.