Vår filosofi

 

Om Watt & Veke


Watt & Veke grundades 1998 med en tydlig vision - att göra vardagen ljusare med hjälp av lampor som ger mer än bara belysning.

Vi har en lång erfarenhet av att skapa stämningsfulla miljöer med hjälp av ljussättning som inredning. Våra lampor bär på en egen identitet och säger något som dig som person - oavsett om du är ett fan av Watt & Vekes tidlösa klassiker, eller våra trendiga statementprodukter.

Från lysande idéer till strålande design

För oss är design lika viktigt som ljuskvalitet, och det är i samspelet mellan dessa två som magin uppstår.

Så hur omvandlas lysande idéer till stålande design? Vi hittar vår inspiration genom resor, trender och inströmningar från världens alla hörn och kanter - men med hjärtat i den skandinaviska enkelheten, och med din upplevelse i centrum.

För den viktigaste kryddan i vår vision är trots allt du. En lampa blir först magi när den möter dig, och ditt hem - där vardagen blir lite ljusare.

De starkast lysande stjärnorna


Watt & Vekes pappersstjärnor tillverkas sedan många år tillbaka i en fabrik strax sydost om New Delhi i Indien. Och det fantastiska är att pappersstjärnan härstammar från just Indien. När du köper en stjärna från Watt & Veke så kommer du att förstå varför vi är så stolta över dem.

Bakom varje stjärna ligger hårt arbete.
Det finns många olika stjärnor i olika prisklasser, men bakom varje Watt & Veke pappersstjärna ligger hårt arbete både från dem som omsorgsfullt viker stjärnans armar för hand och limmar ihop dem, till fabrikens ägare som månar om kvalitet och tillverkningsprocesser.

Marknadens bästa och mest unika pappersstjärnor
Tillsammans med vår leverantör testar vi oss fram med olika pappersmaterial och finish för att få fram en hållbar stjärna som ger bästa möjliga upplevelse. Vi blandar dekorationer och bollar idéer och utvecklar ihop. Limmet till stjärnorna är speciellt framtaget för att klara det skandinaviska klimatet. Det gör att stjärnan håller för våra kraftiga temperatursvängningar och att din pappersstjärna ska hålla många års upp- och ihopvik. Allt detta ligger till grund för att ska leverera till dig, marknadens bästa och mest unika pappersstjärnor.

Tillverkade av 100% återvunnen textil
Fabrikens tillverkning ligger i en grönskade fabriksområde där man ställer höga miljökrav. Flera av stjärnorna är tillverkade av 100% återvunnen textil och fabriken använder inget vatten i sin produktion. Så att man kan spara på Indiens resurser, där rent dricksvatten är en bristvara. Stora fönster släpper in dagsljus, vilket gör det möjligt att spara på elektricitet. Detta bidrar också till att alla arbetare som omsorgsfullt sitter och viker, limmar och stansar hål i din stjärna, får en ljus och trivsam arbetsmiljö. Majoriteten av de som sitter på plats är kvinnor. Så genom att köpa pappersstjärnor från vår leverantör bidrar du till att fler kvinnor i Indien kan bli mer självständiga.

EN LJUSARE VÄRLD

WATT&VEKE

Möt Erika


VD på Watt & Veke

Erika Cederberg har drivit igenom såväl Watt & Vekes varumärkesförflyttning som flera prisbelönta designsamarbeten sedan hon anslöt sig till bolaget 2016. Med en bakgrund inom sälj i mat- och vinindustrin och en utbildning som sommelier, har hon trots allt i grunden alltid brunnit för inredning och design.

En gamechanger för mig när jag började se belysningen i sig som en möbel.

-Jag spenderar mycket tid på att skapa vackra miljöer i mitt eget hem och ser inredning mer som en hobby. Det var en gamechanger för mig när jag började att se belysningen i sig som en möbel, och inte bara på lampans design. Precis som skor kan lyfta en hel outfit kan ljussättning sätta tonen för ett helt rum. Erika ser att det vanligaste felet folk oftast gör när det kommer till belysning är att ha för lite av den, och menar att det bör finnas minst sju ljuskällor i ett rum.

Vilken är Erikas favorit från Watt & Veke, och varför?

- Definitivt kollektionen som designades i samarbete med Hanna Wessman, och favoriten därifrån måste vara Spoon Floor. Dels för att alla delar av kollektionen är statement pieces, men också för att samarbetet har hjälpt oss att höja vårt varumärke till nästa nivå.

- Finns det någon lampa från Watt & Veke som passar in i varje hem?

- Ellipse, jag tipsar om den till alla! En taklampa som inte bara passar bra i varje hem, utan i alla rum. Stora och små - i sovrum, hall eller kök - oavsett vad du har för stil. Och den skriker ändå personlighet, precis som en lampa från Watt & Veke ska göra.

Vill du har fler belysningstips, trendspaningar eller veta mer om Watt & Vekes sortiment?
Kontakta Erika Cederberg på +46 (0)76 102 25 10 eller erika.cederberg@wattveke.se

Utvalda favoriter

Design by Hanna Wessman


Hanna Wessman with Watt&Veke. Inredningsdesigner Hanna Wessman tog sig an samarbetet med Watt & Veke med stor glädje. Hanna har tidigare arbetat med formgivning av både möbler och inredningsdetaljer och också känd från TV4´s Äntligen hemma. - Belysningen är oerhört viktig för helhetsupplevelsen och för funktionen i ett hem, tycker Hanna.

För en inredare är en vacker armatur ett fantastiskt verktyg. Det är när ljus samspelar med material och rum som magi uppstår, berättar Hanna.

Serien SPOON – innehållande SPOON CEILING PENDANT, SPOON TABLE LAMP och SPOON FLOOR LAMP – ger med sin mattsvarta metall och mässingsdetaljer en elegant retro känsla och skapar en spännande i rummet. Hanna är speciellt förtjust i 30-40-tals design och hennes lampkollekton speglar mycket av hennes egen stil och smak. SPOON CEILING PENDANT är en ”eye catcher” som ger rummet en lekfull karaktär med sina tre ljuskällor. SPOON TABLE och FLOOR är eleganta och ljuset från de riktbara skärmarna faller vackert på möbler och golvytor.

Serien BOX innehåller två olika modeller – BOX CEILING SPOT ger väggarna liv med sitt riktade ljus och BOX FLOOR SPOT lyfter istället mörka hörn, likt på ett konstgalleri. Tillsammans skapar de en harmonisk rymd och med sina strama linjer ger de ditt hem ett elegant intryck. Serierna SPOON och BOX har dimmer så du enkelt kan skapa olika stämningar i rummet. Allt från funktionell läsbelysning till ett mer dämpat ljus under den stämningsfulla middagen.

Utvalda favoriter

Design by Anna Hörling


Ända sedan min utbildning i industridesign på Konstfack, med examen 1993, har jag fascinerats av ljusets starka dragningskraft. Bland det roligaste jag vet är att arbeta med den fysiska skulpturala formen som belysningsarmatur har – och samtidigt upplevelsen av den större ljusform som uppstår då armaturen tänds.

Plafond Anna – ritad 2010
De plafonder som fanns i handeln innan Anna ritades var främst raka cylindrar med omoderna och alldagliga uttryck. Idén bakom Anna var därför att skapa en modern och diskret armatur anpassad till rum med låga takhöjder, som ofta finns i nyproducerade lägenheter. Utöver upplevelsen av ett behagligt upplyst rum är armaturen tänkt att sticka ut, om än litet – som en diskret blomma i taket.

Under arbetet med Anna lade jag stor vikt vid designen av kurvan på metallstagen för att få fram en spänstig form. Jag laborerade med olika storlekar på mittenhålet, dels för att få rum med tyget och samtidigt dölja konstruktionen. Den ursprungliga Anna plafonden var klädd i ett rynkat siden- och syntettyg, men har nu uppdaterats med ett sobert vitt bomullsjerseytyg signerat kvalitetsproducenten Boel & Jan. Anna är tänkt att passa i hemmets alla olika platser, vardagsrum såväl som sovrum.

Plafonden Anna hittar du även på andra platser än i hemmet, bland annat på Classic Café på Gröna Lund i Stockholm.

Plafond Ingrid – ritad 2012
Ingrid är en uppföljare till Anna designad på uppdrag av Watt & Veke. Modellen skulle bygga vidare på samma idé och konstruktion som Annas metallstomme. För att ge formen mer spänst med en ännu modernare armatur valde jag att arbeta med fler metallstag och en vidare cirkel i botten.

Valet av textil var viktigt eftersom designen krävde ett tillräckligt täckande tyg för att dölja konstruktionen under taket utan att missfärga ljuset. Jag valde en typ av trikå som kan spännas och samtidigt framhäva metallstommen ännu tydligare. En annan designutmaning var att sträcka ut tyget för ge skärmen den släta ytan undertill. Lösningen blev den inre ringen som håller tyget på plats.

Utvalda favoriter